Yenilikçi bir dünya için Sosyal Bilimler Enstitüsü...
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Aralık 2022 Sayısı Yayımlandı

06/01/2023 10:01:29 - 03/01/2023 13:09:30 - 927 Okunma
 

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

 
 

 

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Aralık 2022 6 (2) 

 

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinin Aralık 2022 sayısı, sosyal bilimler alanından farklı araştırmalarla yayımlandı. Dergi editörlüğünce, Aralık 2022 sayısının kapsam ve yayın süreçlerine ilişkin "Editör Notu" başlığında aşağıdaki yazı sunulmuştur. 

"Gerçeklik, yaşam ve zihnin sonsuz olasılıklı ontolojik yapısı karşısında bilgi ve anlam üretmede farklı bilim alanları ve çoklu anlama metodolojilerini bünyesinde barındıran Sosyal Bilimler, aynı zamanda gerçekliğe yönelik çoğulcu bir epistemolojik yaklaşımı sürekli beslemektedir. Bu yönüyle sosyal bilimlerin çoklu disiplinlerini bünyesinde barından Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Aralık 2022 sayısında da farklı bilim alanlarından araştırmalarla çoğulcu bakış açısı ve anlama metodolojilerini bir arada sunmaktadır.

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, araştırmaların metodolojik içsel ve dışsal tutarlılığı, anlamsal bütünlüğü, alana katkı ve özgünlüğüne yönelik sıfır tolerans yayın politikasını esas almaktadır. Bu açıdan üç aşamalı değerlendirme sürecinin ilk aşaması, gönderilen makalelerin temel tezlerinin içsel tutarlılığı ve anlamsal bütünlüğü, derginin kapsamı, yayın politikası ve yazım kurallarına uygunluğu açısından ön inceleme ve ön kabul sürecini içerir. İkinci aşama, ön kabul sürecinde belirlenen gerekli düzeltmelerin tamamlanmasına bağlı olarak makaleler, alan editörlerine sunulur. Alan editörleri, derginin belirlediği temel değerlendirme ölçütleri açısından ön değerlendirmeyi tamamlar. Alan editörleri onayına bağlı olarak üçüncü aşamada kör hakemlik değerlendirmesi ile iki hakemin yayınlanabilir onayını alan makaleler, yayın sürecine alınır. Yayın sürecinde son editöryal okumaya bağlı belirlenen düzeltme önerilerinin tamamlanması ile makale yayınlanabilir onayı almaktadır. 

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Aralık 2022 sayısında toplam 25 makale başvurusu yapılmış olup, bunlardan; 10 makale yukarıda belirtilen değerlendirme kriterleri bağlamında reddedildi, 7 makale yapılan değerlendirmelere bağlı önerilen düzeltmelerden dolayı yazarları tarafından geri çekildi, 8 makale ise yukarıdaki üç aşamalı süreci tamamlayarak yayınlanabilir onayını aldı. Aralık 2022 sayısı bilim alanları bazında; eğitim bilimleri, hukuk, iktisat, işletme, ilahiyat ve tarih bilim alanlarından yedisi araştırma, birisi de eser incelemesi olmak üzere toplam sekiz makaleden oluşmaktadır. Yine yayın politikası gereği her sayıda sadece bir tane makale ve eser incelemesi kurum içinden alınmaktadır. Bu sayıda da bir araştırma makalesi ve bir eser incelemesi kurum içinden olup, diğerleri kurumdışı yayınlardan oluşmakatadır. Önceki sayılardan farklı olarak bu sayıdan itibaren makalelerin sunum sırası, bilim alanları bazında alfabetik sıraya göre sunulacaktır. 

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sürüdürülebilir bilimsel yayın politikası gereğince sürekli gelişme, niteliği yükseltme ve yeniliği esas almaktadır. Bu açıdan Derginin, makale kabul aşamasında, makalenin kapsamı ve içsel tutarlılığı, dergi yazım kuralları ile yazım şablonuna uygun hazırlanmayan, etik kurul ve veri toplama onayı gerektiren durumlarla ilgili gerekli onayları bulunmayan, bilimsel araştırma süreç ve nitelikleriyle örtüşmeyen çalışmalara ilişkin sıfır tolerans yaklaşımı geçerlidir.

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinin bu sayısına emek veren editöryal ekibimize, alan editörlerimize, çalışmalarıyla bu sayımıza katkı sunan ve önerilerimizi olgunlukla karşılayan yazarlarımıza ve bu sayı için araştırmaları titizlikle değerlendiren hakemlerimize en içten teşekkürlerimizi sunarız.

Sonraki sayılarımızda sosyal bilimlerin çoğulcu perspektifinden gerçekliğe ışık tutan nice değerli çalışmalarla karşınızda olma umut ve mutluluğu ile…"

                                                                       Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İŞERİ

                                                                Dergi Baş Editörü

 

Dergi Aralık 2022 sayısına erişmek için...

 

 

 
 

 

 
klu sbe sosyal bilimler dergisi aralık 2022

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.