Yenilikçi bir dünya için Sosyal Bilimler Enstitüsü...
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Doktora Yeterlik ve Tez Savunma Süreçleri

 

 

 

 

Kırklareli Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü

 

 

Doktora Programları Yeterlik ve Tez Savunma Süreçleri 

Enstitümüzde Doktora Yeterlik, Doktora Tez savunma ve Tez Teslim süreçlerinin, katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir kurumsal yapıya dayalı yürütülmesi için; geliştirilen kılavuzlar (tez yazım kılavuzu) ve formların, kurumsal süreçler doğrultusunda sağlıklı ve hatasız yürütülmesi adına aşağıdaki aşamalara dayalı yürütülecektir.

 

A. Doktora Programları Yeterlik Süreçleri 

Enstitümüz bünyesindeki doktora programlarının yeterlik süreçleri aşağıdaki aşamalara göre yürütülecektir.

 

1. Aşama: Doktora Yeterlik Sınavı Başvuru Süreci 

Doktora doktora yeterlik sınavı öncesinde aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir:

1. Öğrenci, Doktora Yeterlik sınavına girmek için Akademik Takvimde belirtilen tarihler arasında  ENO.FR.032 formunu doldurup elden veya elektronik ortamda Enstitüye  teslim eder.

2. Başvuru Enstitü tarafından Enstitü ABD başkanlığına bildirilerek ENO.FR.033 formunu Enstitüye gönderilmesini talep eder. 

3. ABD başkanlığı tarafından belirlenecek olan Jüriler EYK kararınca onaylanır.

 

2. Aşama: Doktora Yeterlik Sınavı Süreci 

Doktora doktora yeterlik sınavı sürecinde aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir:

1. Doktora yeterlik sınavı; yazılı sınavı, yüz yüze; sözlü sınavı ise hibrit yada yüz yüze yapılır.

2. Anabilim Dalı Başkanlığın tarafından belirlenen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan savunma sınav tarihinden önce MS Teams’te ayrıca sınıf oluşturulur.

 

3. Aşama: Doktora Yeterlik Sınavı Sonrası Süreç

Doktora tez yeterlik sınavı süreci sonrasında aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir:

 

1. Doktora Yeterlik Sınavı Sonrası ENO.FR.034 Doktora Yeterlik Sınav Tutanağı, ENO.FR.035 Doktora Yeterlik Sözlü Sınav Formu ve ENO.FR.036 Doktora Yeterlik Yazılı Sınav Formu EBYS sistemi üzerinden A.B.D. Başkanlığı tarafından Enstitü Müdürlüğümüze gönderilir.

 

2. Başarılı olan öğrencilerin için Doktora tez izleme Komitesi oluşturulması adına Enstitü tarafından Enstitü A.B.D. başkanlığından ENO.FR.037 formumun doldurulması ve 1 ay içerisinde Enstitüye gönderilmesi istenir.

 

3. Öğrencinin Doktora Yeterlik sınavında başarılı olduğu tarihten 6 ay içerisinde Tez İzleme sınavına girebilmesi için  ENO.FR.030 Tez Öneri ve Değişiklik Formunu ivedilikle doldurup enstitüye teslim edilmek üzere danışmanına teslim etmesi gerekir.

 

4. Bahse konu form Enstitü A.B.D. Başkanlığı tarafından EBYS sitemi üzerinden Enstitü Müdürlüğüne gönderilir.   

 

 

 

B. Doktora Programları Tez Savunma Süreçleri 

Enstitümüz bünyesindeki doktora programlarının tez savunma süreçleri aşağıdaki aşamalara göre yürütülecektir.

 

1. Aşama: Doktora Tez Savunması Öncesi Süreç

Doktora doktora tez savunması öncesinde aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir:

 

1. Tez Önerisi Savunma Sınavı: Tez Öneri Savunma Sınavına girmek için Enstitü Anabilim dalı başkanlığından talepte bulunmalı ve Enstitü ABD başkanlığı Tez Öneri Savunma Sınavının nerede ve ne zaman yapılacağını en az 15 gün önceden EBYS sistemi üzerinden Enstitüye bildirilmelidir. Tez Öneri Savunma Sınavından sonra ENO.FR.038 Doktora Tez Önerisi Değerlendirme Formunu doldurularak en fazla 20 sayfadan oluşan Tez Öneri Raporuyla EBYS üzerinden Enstitüye gönderilir.

 

2. Tez İzleme Sınavı:  Öğrenciler her dönem Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında en az 1 kez tez izleme sınavına girmek zorundadır. Tez İzleme Sınavına girmek için Enstitü Anabilim dalı başkanlığından talepte bulunmalı ve Enstitü ABD başkanlığı Tez İzleme Sınavının nerede ve ne zaman yapılacağını en az 15 gün önceden EBYS sistemi üzerinden Enstitüye bildirilir.

 

3. Tez izleme Sınavı Sonucu: Her Tez İzleme Sınavı sonucu ENO.FR.039 Doktora Tez İzleme Sınav Tutanağı ile EBYS üzerinden Enstitüye bildirilir. En az 3 başarılı Tez İzleme Sınavı sonucunda tez savunma sınavına girilebilir.

 

4. Tez Benzerlik Raporlarının Alınması: Öğrenci, danışmanınca onaylanmış ve tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış tezini yayınlarla danışmanına teslim eder, danışman tezin savunabilir olduğunu ve intihal raporu alınması için tez ile birlikte danışman uygunluk formunu (ENO.FR.024) sbe@klu.edu.tr, e-mail adresine mail atar.

 

5. İntihal Sonucu ve 7 Maddeli Mail: sbe@klu.edu.tr adresinden klutezkontrol@gmail.com adresine danışmanın gönderdiği mail iletilir. klutezkontrol@gmail.com adresinden gelen intihal sonucu %30 ve üstünde ise tez danışmana ve öğrenciye bilgi verilir, tez yeniden düzenlenmek üzere yukarıdaki işlem tekrarlanır. İntihal %30 ve altında ise ve danışmana intihal raporu ve Tez Kontrol Uygunluk formu ile birlikte aşağıda belirtilen https://sbe.klu.edu.tr/ Matbu Formlar menüsünde sunulan formların ebys sistemi üzerinden ilgili A.B.D. Başkanlığı tarafından Enstitü Müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.

ENO.FR.024-Tez Danışmanı Uygun Görüş Yazısı,

ENO.FR.025-Tez Kontrol Uygunluk Formu,

SBE.FR.001-Tez Çalışması İntihal Raporu Uygunluk Yazısı,

ENO.FR.044-Yüksek Lisans Tez Teslim ve Tez Savunma Jürisi Belirleme Formu,

ENO.FR.026-Sınav Tarihi Tebliğ Formu,

İlgili Yüksek Lisans/Doktora Tezi (word dosyası formatında)

Benzerlik Raporu 

 

2. Aşama: Doktora Tez Savunma Sınavı Süreci 

Doktora tez savunma sınavı sürecinde aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir

1. Doktora Savunma Sınavı: Savunma sınavı yüz yüze yada hibrit şeklinde yapılır. Anabilim Dalı Başkanlığın tarafından belirlenen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan savunma sınav tarihinden önce MS Teams’te ayrıca sınıf oluşturulur.

 

3. Aşama: Doktora Tez Savunma Sınavı Sonrası Süreç

Doktora tez savunma sınavı sonra süreci aşağıda belirtilen adımlar ve formların kullanılarak tamamlanması gerekir:

 

1. Savunma Sınavı Sonrası Belgeler: Savunma Sınavı Sonrası Yüksek Lisans Tez Savunma Sınavı Jüri Tez Değerlendirme Formu (ENO.FR.046) Jüri raporları ve Yüksek Lisans Tez Savunma Sınavı Tutanağı (ENO.FR.045) Ebys sistemi üzerinden Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Enstitü Müdürlüğümüze gönderilir.

 

2. Savunma Sınavı Sonrası Belgeler (Başarılı/Düzeltme): Başarılı olan öğrencilerin danışmanları tezin son hali olduğunu belirterek basım öncesi son intihal alınmak üzere sbe@klu.edu.tr mail adresine yollar. sbe@klu.edu.tr adresinden klutezkontrol@gmail.com adresine danışmanın gönderdiği mail iletilir. Son intihal %30 ve altında olan öğrencilerin ve danışmanların mailine son intihal raporu gönderilir. %30 ve üstünde ise tez danışmana ve öğrenciye bilgi verilir, tez yeniden düzenlenmek üzere yukarıdaki işlem tekrarlanır.

Düzeltme alan öğrenciler için en fazla 6 ay sonra tekrar 6.1. aşamadan işlemlere başlanır.

 

3. Tez basımı: Doktora Tezi için Kırklareli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 55. Maddesinin 1 fıkrasının (c) bendi gereği Senato tarafından belirlenen doktora yayın yapma şartının sağlanmış olması ve Son İntihal Raporu %30 ve altında olan öğrenci danışman hocasından gelen basılabilir son intihal raporuna savunma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tezini Tez Yazım Kılavuzuna göre basımı gerçekleştirilir.

 

4. Tez Teslimi: 3 adet basılmış tez,  3 adet CD tez pdf formunda, ENO.FR.031-Mezuniyet ve Tez Teslim Formu, ENO.FR.012-İlişik Kesme Belgesi ve Yök Tez Veri Giriş formu ile Mezun Bilgi Sistemi çıktısını alarak öncelikle Kütüphane Daire Başkanlığına giderek 1’er nüshasını teslim eder belgeleri imzalatır, 2 tez, 2 CD ve diğer form ve belgeleri Enstitümüz öğrenci işlerine teslim eder.

    

 

 

 

 

 

 

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.